Geschiedenis

De KEBH, opgericht in 1862

Na de grote stadsbrand in Enschede in 1862 is de KEBH opgericht. Eerst onder de naam EBH. De huidige naam vloeit voort uit het Koninklijk predicaat dat zij in 1948 kregen.
 
In eerste instantie acteerde het orkest als muziekkorps der dienstdoende Schutterij van Enschede. In 1882 werd van fanfare overgegaan op een harmoniebezetting en vanaf dat moment werden er ook concerten gegeven, zowel binnen als buiten Enschede.
In 1897 scheidde het korps zich af van de Schutterij en werd verder gegaan onder de naam Enschedese Burgerharmonie. Het woord "burger" diende dus niet om een stand aan te duiden, maar om aan te geven dat de harmonie niet meer verbonden was met de Schutterij.
 
Bij een grote gasontploffing in 1900 in het Volkspark, vlak voor een concert, raakten 13 leden ernstig gewond en werd veel materiaal vernield. Het duurde jaren voordat de harmonie deze zware klap te boven was. De jaren tijdens de beide wereldoorlogen waren zwaar, maar beide keren wist de harmonie de draad weer goed op te pakken.
 
In 1948 werd de Burgerharmonie als eerste muziekvereniging in Twente onderscheiden met het predicaat "Koninklijke", en ontstond de huidige naam.
In 1957 werd voor de eerste keer deelgenomen aan de carnavalsoptocht in het Duitse Münster. In 2007 deden zij dan ook voor de 50ste mee in Münster. Ook was de deelname in Münster één van de eerste uitwisselingen die in de muziekwereld tussen Duitsland en Nederland plaatsvonden na de Tweede Wereldoorlog.
 
In 2007 bestond de KEBH 145 jaar. Het 145-jarig bestaan is iets wat zij niet onopgemerkt voorbij lieten gaan. Daaorm werden in het najaar van 2007 diverse activiteiten georganiseerd. Er was een bijzonder optreden van het groot orkest maar ook voor de jeugd waren er vele muzikale activiteiten.
 
Kortom, een rijke historie. Hoe oud de KEBH als vereniging ook mag zijn, wat gemiddelde leeftijd van de leden betreft, is zij één van de jongste verenigingen van Enschede. De vereniging heeft momenteel iets meer dan 100 leden, waarvan meer dan de helft bestaat uit jeugdleden. Naast het groot orkest, zijn ook een blokfluitgroep, een voororkest en een jeugdorkest actief. Muzikaal wordt alles in goede banen geleid door drie vakkundige en enthousiaste dirigenten. Het repertoire van al hun orkesten bestaat uit een combinatie van lichte muziek en klassieke harmoniemuziek.
 
Tijdens Rabonightlive, een concert waarbij het orkest in een big-band opstelling samen met een (professionele) zanger(es) optreedt, wordt bijvoorbeeld lichte muziek gespeeld en tijdens het Kerstmatinee komen de klassieke stukken aan bod. Op deze manier bieden zij al hun leden de muziek die zij graag willen spelen.
 
Naast het maken van muziek is ook het sociale gebeuren, zowel in het heden als het verleden, belangrijk binnen de vereniging. Jaarlijks vindt de Burgerdag plaats voor alle leden met hun families en de jeugd gaat ieder jaar een weekend weg op winterkamp. Na de repetities wordt er altijd gezellig nagezeten.